Welcome

Velkommen til den danske side om HTPC (Home Theater Personal Computer, eller Hjemme-biograf PC på dansk.


Her kan du få hjælp til at bygge din egen HTPC, du kan også læse nyheder om hvad der sker indenfor HTPC-verdenen eller tag f.eks. et kig på nogle af vores artikler der er beregnet på at informere og vejlede.


Vi ønsker dig velkommen og god fornøjelse

- MinHTPC-Teamet

Articles

Optimering af skærmbillede på CRT/LCD/Plasma

Når du har din HTPC sat til dit fjernsyn, er det vigtigt at du kører med de helt rette indstillinger for at få så roligt og klart billede som overhovedet muligt. Som standard er disse indstillinger nemlig forkerte, og de færreste gør noget ved det!

Jeg vil i denne artikel komme ind på hvilke hovedting du bør være opmærksom på, for at opnå de helt korrekte indstillinger. Jeg vil prøve ikke at gå i alt for mange tekniske detaljer.

Det umiddelbart vigtigste er din skærmopløsning. Din opløsning på dit Tv-kort i forhold til Outputtet på dit grafikkort bør være identisk, samt at opløsningen på dit TV(CRT/LCD/Plasma) bliver udnyttet bedst muligt.

På gammeldags fjernsyn(CRT) er opløsningen 625 horizontale linier hvorimod de nye /Plasma har vidt forskellig opløsning alt efter størrelse. 37-47 " LCD fjernsyn har som standard en opløsning på 1366x768.

Så sørg for at Outputtet på dit Skærmkort er fuldstændig identisk med dit Plasma/LCD's opløsning. På CRT er dette ikke så vigtigt, dog bør du i stedet holde dig til dit TV-korts' output som minimum.

Hvad angår TV-kort og opløsning, kan der ofte opstå "Out of Sync" eller "tearing" hvis din opløsning ikke er korrekt. Dette ses som oftest ved hurtige bevægelser i billedet, hvor horizontale linjer skiller sig ud, eller at billedet slører/skygger.

Dette skyldes ofte at dit Tv-kort opløsning ikke "passer" til dit Skærmkorts Output.

Både analoge og digitale Tv-kort(DVB-T) har en Output opløsning på 576 Linjer(Intelaced) - Ægte HDTV er 720 linjer(Progressiv)

Hvis ud oplever "Out of Sync"/"Tearing" så sæt din opløsning til 720x576 på BÅDE TV-kort og Skærmkort.

Sekundært er der Opdateringsfrekvensen på både dit Fjernsyn og dit Tv-kort samt Skærmkort. Tv-signalet bliver i Europa(PAL-format) udsendt med 25 fps(billeder i sek.). I USA er dette 30 fps(NTSC-format). Derfor er TV-out som standard sar til 60 Hz.

Sørg derfor for, at dit Tv-out på skærmkort er sat til enten 50/75 eller det mest optimale 100 Hz.

Til sidst er der indstillingen "Vertical Sync" som oftest forbindes med grafikproblemer i Spil. Men adskillige rapporteringer på nettet har vist af dette også kan afhjælpe problemer med TV ude af Sync.

Så sørg for at slå indstillingen "Vertical Sync" TIL under dit grafikkorts Avancerede indstillinger.

Dette var de vigtigste ting jeg vil pointere vedr. opløsning og HTPC. Denne guide har jeg skrevet ud fra mit egne erfaringer og problemstillinger med mit TV-out på et gammeldags 32" CRT TV. Skulle du/i ligge inde med andre indstillinger, tips eller tricks til optimering af Skærmbilledet fra din HTPC, så skriv endelig i kommentar-feltet, så vil jeg tilføje jeres viden til den guide.Shock)

/Morten


msj33 April 10 2006 2748 reads 3 comments 0 ratings Print

3 comments

Leave a Comment

Please Login to Post a Comment.
 • Hejsa

  God guide du har strikket sammen.

  Jeg har problemer med mit billede når der er fx. fodbold eller rulletekster i bunden af skærmen der kører hurtigt. Da bliver billede uskarpt og "hakker" en anelse.

  Jeg har HTPCén koblet til et LG 37" LCD tv og kører opløsning 1360 x 768 på begge enheder. Kan jeg gøre noget ved det?
  Det skal siges at der intet er hvis jeg ikke kører signalet igennem pc'en.

  /Brian
  Reply · · - 10. April 2006 18:44
 • Hej Brian.

  Din skærmkortsopløsning er forkert. De fleste LCD fjernsyn kører opløsning 1366x768. Du skal tvinge dit grafikort til denne opløsning for at få 1:1 pixel mapping. Læs evt. denne guide igennem og test: http://www.eirikso.com/2006/04/06/per...-your-lcd/

  Ydermere bør du sørge for at Outputtet på dit Tv-out er 100 Hz(hjælper sjælendt), samt at dit Tv-kort kører 720x576 25 fps.

  Hvis dette ikke hjælper, så prøv med "Vertical Sync" indstillingen på dit grafikkort.

  Hvis du benytter dig af Mediaportal er der i konfigurationen en indstilling under "General" der hedder "Exclusive Direct X mode". Prøv at sætte denne indstilling TIL.
  Reply · · - 11. April 2006 07:46
 • Hej

  Jeg kunne godt køre 1366 på min gamle HTPC med et geforce 5200 kort. Men på min nye shuttle kan jeg ikke få den op med de sidste 6 pixels. Har prøvet powerstrip uden held. Skal dog siges at mit tv kan sættes til 1360 x 768

  Hvordan sætter jeg opløsning på tv-kortet? det har jeg aldrig bekymret mig om...

  Jeg bruger MCE, er dog igang med at sætte meedio op i baggrunde. Men for WAF'fens skyld så skifter jeg ikke før det spiller 100% Grin
  Reply · · - 11. April 2006 22:35

Rating is available to Members only. Please Login or Register to vote.
Awesome! (0)0 %
Very Good (0)0 %
Good (0)0 %
Average (0)0 %
Poor (0)0 %

Copyright 2004 - Alle registrerede varemærker tilhører deres respektive ejere.
Powered by PHP-Fusion Copyright © 2020 PHP-Fusion Inc
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Bootstrap Theme by PHP-Fusion Inc
1,821,349 unique visits